Nagy büszkeség számunkra, hogy mostantól a szervezeti ombuds etikai kódexe és szakmai gyakorlati szabályzata magyar nyelven is elérhető.

A Szervezeti Ombuds Egyesület (SZOE) az International Ombuds Association (IOA) által elismert tagszervezet, így az egyesület tagjai az IOA Etikai Kódexében meghatározott és rögzített egységes szakmai etikai alapelveket követik és tartják be. Ennek értelmében a SZOE az IOA etikai kódexét lefordította magyar nyelvre.

Az ombuds gyakorlat hagyományai és értékei alapján az Etikai Kódex elkötelezettséget tükröz az etikai magatartás előmozdítása és megtartása iránt az ombuds szerep teljesítése során, az ombuds szakma integritásának fenntartása mellett.

A szervezeti ombuds-személy tisztességes, szavahihető és feddhetetlen, segíti és támogatja az általa kiszolgált szervezet minden tagjának a tiszteletben tartását, előmozdítja az eljárások igazságosságát a szervezet gyakorlataiban, folyamataiban és a szabályozásában.

A teljes etikai kódex itt olvasható.

Szakmai gyakorlati szabályzat kiindulópontjaként az IOA Standard of Practice dokumentumát vettük alapul, amelyet a magyar adottságoknak megfelelően adaptáltuk.

A szakmai szabályzat az etikai kódexben meghatározott etikai alapelveken alapul és azokból származik.

Minden szervezeti ombuds tevékenységnek rendelkeznie kell a felső vezetés által jóváhagyott szakmai szabályzattal, amelyek megfogalmazzák az ombuds feladatkörének alapelveit a szervezetben, és összhangban állnak a SZOE gyakorlati szabályzatával.

A teljes szakmai gyakorlati szabályzat itt olvasható.