Egy szervezet életében állandóan történik valami, vagy a belső működésben, folyamatban vagy a külső körülményekre szükséges reagálni. A vezetőség legjobb tudása szerint igyekszik megoldani a felmerülő akadályokat. Azonban ezek a döntések kihatnak a működésére, amelyek konfliktusforrásként jelenhetnek meg a munkavállalók mindennapi életében.

Személyiség-összecsapások

A csapaton belüli „személyiség-összetétele” felborulhat, amikor új munkavállaló csatlakozik, vagy amikor  két kolléga hirtelen kiesik. Az egyének sok esetben ellenállva reagálnak az új és nehezen kezelendő helyzetre. 

Ilyen esetekben a produktivitás és a teljesítmény csökkenése figyelhető meg. 

Irreális igények és elvárások

A munkahelyi konfliktusok gyakran akkor fordulnak elő, amikor a munkáltatók figyelmen kívül hagyják a munkavállalók igényeit, vagy irreális elvárásokat állítanak fel. Például: olyan beosztást adnak, amely megnehezíti a munkavállaló a gyermekgondozási feladatok elvégzésében. 

Ilyenkor az egyén munkamoráljának és a döntés minősége csökkenésére lehet számítani. 

Üzleti értékek

A legtöbb embernek nagyon világos elképzelései vannak arról, hogy mit gondolnak méltányosnak, tisztességesnek és ezeket a szervezet szabályzatainak és folyamatainak tükrözni szükséges. Például: tisztességes és etikus eljárások betartása a munkahelyi problémák esetén.

Ezeknek hiánya a munkavállalói elkötelezettségét és lojalitást redukálja. 

Növekszik a munkaterhelés

Sok esetben a megnőt munkavállalói munkaóra száma, a munkavállalóra nehezedett nyomásként jelentkezik, ami minden esetben munkahelyi konfliktust eredményez, hiszen a kezeletlen terhelés frusztrációt és haragot vált ki. 

Ez demoralizációt, teljesítmény csökkentést, és lojalistás elvesztését is eredményezi.

A teljes cikk itt jelent meg: https://bizalmikor.hu/blog/2020/07/22/munkavallaloi-konfliktusforrasok/