Együtt a vállalati kultúráért; a compliance és a szervezeti ombuds együttműködési lehetőségei

A szervezeti ombuds és a compliance funkció közötti kapcsolódási pontok kialakítása fontos lépés lehet a szervezet hatékony működése szempontjából. Ezek a kapcsolódási pontok segíthetnek az átláthatóság növelésében, a konfliktusok megelőzésében és a jogi szabályozások betartásában; hozzájárulhatnak a jobb együttműködéshez és egy tisztességes, etikus szervezeti működéshez.

Ezen az izgalmas estén volt lehetőségünk olyan kérdésekben elmélyülni, hogy 

 • mit jelent a compliance kultúra a szervezetben, 
 • milyen megoldásokkal lehet ezt erősíteni,
 • milyen együttműködési lehetőségei vannak a compliance területnek vállalaton belül, 
 • hogyan tud mindehhez a szervezeti ombuds támogatóan kapcsolódni?

A kérdéseket dr. Sükösd Péterrel, a Magyar Vállalati Compliance Társaság elnökével vitattuk meg.

A Compliance amellett, hogy a vállalati és jogi alapelvek és az etikai normák betartásáért felel, a legtöbb szervezetnél a bejelentő csatornák is hozzá futnak be, mint etikai forródrót, visszaélés bejelentő rendszer. Ezért gyakran van jogi szakértelem a Compliance csapatban, így az általuk kezelt eseteket is jogi szempontok alapján értékelik és kezelik.

A Szervezeti Ombuds és a Compliance terület közötti kapcsolat lehetővé teszi, hogy az ombuds segítsen a munkavállalókat abban, hogy megfeleljenek a szabályozásoknak és elkerüljék a konfliktusokat. Emellett az ombuds segíthet az esetek gyorsabb és hatékonyabb megoldásában anélkül, hogy azok hivatalos jogi útra kerülnének. A szervezet számára ez hozzájárulhat az általános hatékonysághoz és a jó hírnév megőrzéséhez.

Az emberi tényezők figyelembevétele kulcsfontosságú lehet a compliance és az ombuds együttműködése a szabályozási kérdések kezelésében és a konfliktusok megelőzésében. Az ombuds szerepe abban rejlik, hogy függetlenül és pártatlanul kezelje az ilyen eseteket, és segítsen az munkavállalóknak abban, hogy konstruktív módon oldják meg a problémákat. A prevenció és a rehabilitáció együttes alkalmazása hozzájárulhat a szervezet hatékonyságához és a munkavállalók jóllétéhez.

A Szervezeti Ombuds szerepe a szervezetben egyfajta híd lehet a Compliance és a HR funkciók között, hogy azok hatékonyabban tudjanak együttműködni a vállalati kultúra fejlesztése érdekében.

Az ombuds segíthet a munkavállalóknak abban, hogy konfliktusaikat azok kezdeti stádiumában kezeljék, mielőtt azok hivatalos eljárássá válhatnának. Ez csökkentheti a terhelést a HR és a Compliance számára.

Az együttműködés a vállalati kultúra megőrzése és fejlesztése érdekében kulcsfontosságú lehet a Compliance és a Szervezeti Ombuds funkciók között.

 1. Kultúraformálás:
  • A Szervezeti Ombuds és a Compliance együttesen segíthetnek a vállalati kultúra kialakításában és fenntartásában. Az ombuds a problémák és aggodalmak korai felismerésében segíthet, míg a Compliance az etikai normák és a jogszabályok betartásában.
 2. Konfliktuskezelés:
  • A Szervezeti Ombuds és a Compliance kiegészítésként támogatja a munkavállalókat a konfliktusok kezelésében. Az ombuds lehet a konfliktusok korai észlelője, míg a Compliance segíthet a szabályozási vonatkozások figyelembevételében a konfliktusok megoldásakor.
 3. Kommunikáció és visszajelzés:
  • Az együttműködés és a kommunikáció a vezetőséggel segít abban, hogy a szervezet rugalmasan reagáljon az aktuális problémákra és kihívásokra. A visszajelzések és az információk segíthetik a vezetőséget a kultúra és a szabályozások javításában, valamint a munkavállalók érdekeinek és a vállalat hosszú távú sikerének szolgálatában.

Az ombuds és a compliance közötti együttműködés fontos lehet a vállalati kultúra és a jogi szabályozások optimális egyensúlyának fenntartásához. Az ombuds lehetővé teszi az alkalmazottaknak, hogy problémáikat bizalmasan kezeljék és megoldják, mielőtt azok súlyosabbá válnának, és segíthet a konfliktusok korai kezelésében. A Compliance csapat pedig figyelheti a szabályozások betartását, és segíthet a munkavállalóknak a szabályok jobb megértésében és követésében. Az együttműködés révén az ombuds és a compliance megoszthatják tapasztalataikat, ami támogatja a vállalati kultúrát és a szabályozások fejlesztését.

A szervezeti ombuds és a compliance együttműködése segíthet abban, hogy a szervezet egyszerre fókuszálhasson az emberi oldal támogatására és a szabályozások betartására. Ezzel javíthatja a munkahelyi légkört, megelőzheti a konfliktusokat, és segíthet az alkalmazottaknak abban, hogy érzelmileg és mentálisan is támogatást kapjanak a problémáik kezeléséhez.