Műhelybeszélgetés összefoglalója

Egy igazán eredményes, jó hangulatú eseményen vehettünk részt együtt, ahol hasznos, proaktív, előremutató kapcsolódási pontok rajzolódtak ki a szervezeti ombuds és a compliance funkció között.

Felemenő volt hallani, hogy a megfelelőség biztosítása nem “csak” a szabályzatok betartatásáról szól, hanem annak valós eredményei, valamint megelőző funkciója is legalább annyira fontos.

Meglepően sok részfunkcióban találhat egymás támaszára a 2 terület, mint a munkavállalók érzékenyítése a szabályzatokkal kapcsolatban, az információ átadása,  bizonyos kapcsolódó munkafolyamatokról a tájékoztatás biztosítása, akár egyéni szinten. 

Új szabályzatok bevezetésénél össze lehet hangolni a megfelelőséget az emberi tényezőkkel, meg lehet mutatni a munkavállalónak az őt érintő előnyöket, ismertetni azokat a pontokat, ahol kötelességei vannak.

A compliance, mint csatorna is támogathatja a szervezeti ombuds munkáját azzal, hogy az esetlegesen hozzá érkező munkavállalói megkereséseket az Ombudshoz irányítja. 

A vállalati hivatalos csatornák együttműködő kiegészítői is lehetnek azzal, hogy információt biztosítanak a munkavállalók részére ezekről a lehetőségekről.

Visszajelzés az eseményről:
“Leendő szervezeti ombudsként vettem részt a Compliance – Ombuds kapcsolat műhelybeszélgetésen, amelytől rengeteget kaptam mind szakmai téren, mind az este hangulatát illetően. Felemelő és inspiráló tér jött létre, miközben az ombuds, compliance és hr szakmák képviselőivel kerestük azokat a pontokat, ahol ki tudjuk egészíteni, ill. segíteni tudjuk egymás munkáját annak érdekében, hogy a munkavállalók megfelelően informáltak legyenek a kötelességeik és lehetőségeik kapcsán, és ezáltal jobban fókuszba kerüljenek az emberi tényezők, szükségletek. Hisz ha ezekre is fektetünk energiát a szervezetben, és segítjük a munkavállalókat kérdéseik, aggályaik, sérelmeik vagy konfliktusaik megoldásában, ez az egyéneken keresztül a szervezet egészének működésére is pozitív hatással van, így mindenki jól jár. Köszönöm a lehetőséget a szervezőknek, fontosak az ilyen jellegű kapcsolódások, nőtt a rálátásom és sokat tanultam a téma kapcsán.” 

Szeretnénk még több ilyen eseményt szervezni más társszakmákkal is, kíváncsiak vagyunk, hogyan tudunk konstruktívan együttműködni a különböző területekkel. 

Iratkozz fel hírlevelünkre ITT, nehogy lemaradj a következő eseményről, ami a Ombuds Piknik lesz 2023. július 21-én 16:00 kezdéssel a Várban. Részletek hírlevélbe küldjük.