Számos oka van, hogy jelenünkben kiemelten fontossá vált a mentális egészség – ezeket az okokat mindenki a bőrén érezte, érzi – a vállalatok tekintetében pedig a munkaerőhiány, a magas fluktuáció, a kiégés jelenléte teszik egyre szükségesebbé a lelki egészséggel való tényleges törődést.

A mentális egészséggel kapcsolatban a WHO a következő meghatározást adja:

„Mentális egészség alatt azt a jólléti állapotot értjük, amelyben az egyén felismeri saját képességeit, meg tud birkózni az élet szokásos stresszforrásaival, produktívan és eredményesen tud dolgozni, és képes hozzájárulni saját közösségéhez.”

A mentális egészség romlása aránytalan mértékben eredményezhet munkahelyi hiányzást, munkaképtelenséget és korai nyugdíjba vonulást, nem beszélve a motiváció elvesztéséről, munkahelyi konfliktusok kialakulásáról.

Mára már egyértelművé vált, hogy a szervezetek sikerességének egyik legfontosabb erőforrása az ember, mint tőke.
Az emberi tudásra, tapasztalatra, illetve a személy kompetenciáinak szélesítésére, mélyítésére egyre nagyobb mértékben fókuszálnak a vállalatok, ehhez azonban feltételeket kell biztosítani a jövőjét irányítani szándékozó cégeknek. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a lelki egészség ügyére is fontos koncentrálni, hiszen közismert tény, hogy az európai polgárok csaknem negyede szembesül élete során valamilyen mentális betegséggel.
Sokszor a szakmai vezetők, illetve egyes esetekben a HR az, akit egy adott problémával megkereshet a munkavállaló, de ez mindig korlátokba ütközik a bizalmasság és a pártatlanság hiánya miatt.

A Mental Team egy közös céges rendezvénynek köszönhetően indult el, melynek tapasztalatai rávilágítottak annak szükségességére, hogy kollégáink mentális egészségével is foglalkozzunk.
Küldetésünk célja, hogy a szervezetben mindenki megtalálja önmaga sikerét, ráleljen belső mozgató erőire, erősödjön önbecsülése, motivációja, egyszóval jól érezze magát!

Müller Mónika
Szervezeti Ombuds Egyesület – tag